Jornades MUR/19

 

JORNADES MUR/19

10 d’Octubre  ·  17h  ·  Entrada Gratuïta

Centre Flassaders (Palma)

 

      Aquestes Jornades Multidisciplinars s’engloben dins el MUR Festival, realitzant-se de forma prèvia al concert del dia 12 d’octubre per tal d’oferir un contingut de caire més teòric en relació a les bases i esperit del MUR. Generant un espai d’intercanvi d’experiències i coneixement d’iniciatives musicals autogestionades i amb reivindicacions de caire social o polític, que suposen un referent per a nous projectes com el nostre. Per altra banda, com no pot ser d’altra forma pel que representa el MUR Festival, consideram de vital importància dedicar bona part d’aquestes jornades a tractar la situació de la llibertat d’expressió, concretament a l’Estat espanyol i ampliant el prisma a altres àmbits territorials i situacions de repressió i censura diverses, a través d’organitzacions i entitats que treballen en aquest camp i des de la perspectiva d’artistes represaliats.

Per tal de tractar aquestes dues qüestions es durà a terme un cicle de xerrades que es dividiran en dues parts, en les que comptarem amb diferents actors de les temàtiques exposades:

 

Festivals Reivindicatius, Autogestionats i Cooperatives Culturals

 

  • Say It Loud; és un cicle de música que neix a Barcelona el 2008 de la mà de la cooperativa Quesoni. S’orienta a qüestions vinculaded amb l’economia social i la recerca d’alternatives a l’economia capitalista, aportant coneixements sobre el teixit associatiu. A més de d’aportacions sobre la seva manera de treballar la vinculació del seu festival a qüestions com: el territori, l’accessibilitat de les propostes, la posada en valor de la cultura com a eix vertebrador social i polític; la dimensió comunitària de la música; i l’apropament a l’estat de propostes internacionals desconegudes. En aquest sentit consideram que el festival és un model a seguir per la nostra organització, com una eina d’aprenentatge i una plataforma de difusió a un públic tant comú com més específic.
  • Quesoni; és una cooperativa creada el 2016 tot i que els projecte que la conformen tenen una rica trajectòria anterior. Formada en la seva base per l’empresa Quesoni de Cardedeu, fundada l’any 2007 i dedicada als serveis tècnics (so, i il·luminació i producció) se li han sumat projectes provinents del grup promotor d’iniciatives com el festival Say it Loud o Rebelmadiaq Sound System, vinculats a espais i equipaments de cultura comunitària o Festes Majors Alternatives. Duen a terme feines que van des de la sonorització d’espectacles i concerts, fins a la creació d’esdeveniments propis, l’acompanyament artístic o el treball cultural comunitari. Quesoni compta amb una xarxa de clients consolidada, projectes en ple creixement i una important experiència acumulada que fa que la cooperativa sigui garantia de confiança i fiabilitat en els projectes en els que s’impliquen.
  • Sindicat de Músics Activistes de Catalunya (SMAC); aquesta organització té com a objectiu primordial la lluita per la defensa i millora dels interessos dels musics. Des de l’assemblearisme dita organització lluita especialment per: la millora de les condicions de facturació dels músics, participació en les negociacions dels convenis col·lectius del sector, identificació de males praxis i denúncia de les mateixes, la regulació de la presència de marques als escenaris, una bona regulació de la propietat intel·lectual, la lluita per la visibilització de la dona en l’espai musical. Ens interessa especialment la seva perspectiva sobre el tema de la censura en el camp musical i com gestionar-la. Comptem des de l’edició anterior al festival amb es suport mediàtic del Sindicat i considerem que de nou són una plataforma de difusió especialitzada a la que ens interessa accedir.

 

 

La Llibertat d’Expressió

 

  • No Callarem / Grup de Suport Llibertat Valtònyc; aquesta coneguda plataforma a les illes és de caràcter transversal i inclou des d’individualitats a col·lectius i entitats que treballen plegades en defensa pel dret a la llibertat d’expressió, considerant-lo un dret fonamental. Entenem que és rellevant la presència d’aquesta plataforma atès que denuncia amb especial incidència les vulneracions d’aquest dret fonamental a les Illes, tan dintre de l’àmbit de la creació artística com des de l’expressió lliure a les xarxes socials. Així doncs, aquesta xerrada inicial ens posarà sobre el punt de mira del segon cicle de conferències i orientarà als següents ponents en el punt de mira de l’objecte de debat.
  • Freemuse; Seguint en la línia de la llibertat creativa hem convidat aquest col·lectiu d’àmbit internacional. La seva tasca s’orienta principalment en defensar la llibertat creativa arreu del món, alliberar els artistes que han estat condemnats per qüestions relatives a la seva obra, i lluitar contra les lleis repressives i la censura. Considerem que la seva presència al nostre Festival és de gran rellevància atès que podem crear sinèrgies estratègiques per combatre els darrers casos de censura en l’àmbit musical de l’estat espanyol. De nou ens trobem amb una plataforma que ja ha col·laborat amb anterioritat amb nosaltres i que pot actuar per visibilitzar el nostre festival i posar-lo a l’altura d’altres esdeveniments semblants que es donin arreu del món.
  • Artist at Risk; es tracta d’una plataforma a nivell internacional d’artistes que treballen sobre la premissa de la llibertat creativa. El seu àmbit d’actuació s’estén més enllà del continent europeu. Les seves principals línies d’acció són les de proveir de recursos materials i espacials als artistes, augmentar la xarxa de connexions entre artistes i comitents que impulsin la llibertat creativa, denunciar la creixent deslegitimació de la llibertat artística. Ens interessa i ens pareix de summa importància la seva presència dins el nostre festival, ja no tan sols per la repercussió mediàtica internacional que ens ofereixen sino també per debatre i posar solucions al problema de la llibertat d’expressió en l’estat Espanyol. Amb Artist at Risk volem conèixer i promocionar fórmules de creació que escapin als elements de censura, especialment en l’àmbit judicial. També ens interessa que presentin el seu anuari sobre repressió artística.

Dins aquesta part de la xerrada s’inclouran dos artistes amb censurats o represaliats per la seva acció artística:

  • Pablo Hasel; és un raper i poeta català, d’ideologia comunista. Va començar utilitzant únicament el nom d’Hasél en les seves primeres maquetes, inspirat per un personatge d’un llibre de contes de literatura àrab, encara que després va canviar el seu sobrenom a Pablo Hasél. Va debutar en l’escena underground del rap espanyol amb la demo Esto no es el paraíso en 2005. La seva aparició en l’escena coincideix amb la d’altres grups com a Arma X, LaTecnika o Mentenguerra, per la qual cosa actualment es dóna un ressorgiment del rap polític, en un context underground. També és autor de diversos llibres i poemaris. El 2014 va ser condemnat a dos anys de presó per enaltiment del terrorisme, a causa del contingut de les seves lletres.
  • Grammo Suspect; és una activista lírica que usa el seu talent per lluitar pels drets humans i majoritàriament per la comunitat LGTBI a Kènia, Àfrica i al món sencer. Va néixer a Grace Wambuni Munene l’any 1982 dins el comtat de Lamu, Kènia. Va publicar els eu primer àlbum de solo, que va titular “Livity” el 2009, on la majoria de cançons parlaven dels polítics de Kènia i la seva ineficàcia. A partir del 2012, quan va sortir de l’armari, va començar a cantar en defensa del col·lectiu LGTBI i denunciant la discriminació, assetjament i humiliació d’aquest.